Održana obuka za praktičare u okviru UNODC-ovog projekta Treatnet Family

U okviru UNODC projekta Treatnet Family u Sarajevu je od 5.do 8 septembra održana obuka za praktičare.

U suradnji sa udruženjem „Proslavi oporavak“ UNODC je predstavio program Treatnet Family za adolescente sa poremećajima izazvanim upotrebom droga i njihove porodice ,koji za krajnji  cilj ima izgradnju društva otporno na drogu i kriminal.

Uvodnim govorom Sanite Suhartono ,predstavnika UNODC ,Dragana Vukadina ,šefa odsjeka za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga i prekorusora pri Ministarstvu sigurnosti BiH, Žane Glavendekić,savjetnice na projketu te Borislava Goića ,predsjednika udruženja „Proslavi oporavak“ zvanično je započela četvorodnevna obuka praktičara za Treatnet Family paket.

Treningu su prisustvovali profesionalci iz oblasti mentalnog zdravlja ,psihijatri ,psiholozi,socijalni radnici i medicinsko osoblje.

Tokom četiri dana intenzivne obuke učesnici su stekli znanje o elementima  porodične terapije ,usvojili ključne strategije i prošli faze i intervencije u porodičnoj terapiji. Eminentni predavači Ray Boyjoonauth i Kees Mos ,terapeuti sa višedecenijskim iskustvom su kroz predavanja ,studije slučaja ,interaktivne diskusije i radionice približili učesnicima  porodičnu  terapiju i istakli njenu važnost i efikasnost u radu sa mladima koji imaju poremećaje izazvene upotrebom droga.

Glavni ciljevi ovog treninga su se odnosili na izgradnju kapaciteta odabranih stručnjaka koji rade sa mladima i njihovim porodicama,diskusije o svakodnevnim izazovima u pružanju liječenja od ovisnosti,uspostavljanje pratećih mehanizama za mentorstvo ,prikupljanje informacija na osnovu primjene praksi Treatnt Family paketa te provođenje studije izvodljivosti implementacije Treatnet Family paketa u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini.

Udruženje „Proslavi oporavak“ iskazuje zahvalnost svim učesnicima i praktičarima koji su prisustvovali obuci i UNODC uredu za Jugoističnu Europu na pruženoj prilici i suradnji.