26.09.2023. SAD: Ovdje sam da ti kažem da je oporavak moguć

To jeste svakako bio slučaj za Lucy, koja je sada koordinatorica za bivše ovisnike u Gateway Foundation.

Autor Lucy Smith

 

Moja ovisnost je zauvijek promijenila moj život, ali ovisnost je samo jedan dio onoga što ja jesam, ona nije sve što jesam.

Ja sam mnogo toga: majka, baka, kćerka, sestra, prijateljica, zaposlena radnica. Ali najviše sam ponosna na to što sam već  11 i pol godina u apstinenciji i što nastavljam to svoje putovanje.

Bolest ovisnosti pogađa jednog od 10 Amerikanaca, bez obzira na rasu, visinu primanja i godine. Ovisnost ne diskriminiše. Za mnoge, ova bolest proizilazi iz nerazriješenih trauma, depresije i anksioznosti, stanja sa kojima se danas mnogi bore.

 

Moja priča nije laka za čitanje, čak nije laka ni za pisanje, ali dijelim je kako bih mogla da pomognem drugima da pronađu put ka ozdravljenju.

Ovdje sam da vam kažem da je oporavak moguć, ma koliko god ovisnost postala teška i mračna.

Moja priča nije laka za čitanje, čak nije laka ni za pisanje, ali dijelim je kako bih mogla da pomognem drugima da pronađu put ka ozdravljenju.

Sa samo 10 godina popila sam prvo alkoholno piće i prvi put probala marihuanu, a od tada su polako droga i alkohol preuzeli moj život.

Kada sam bila mlada udala sam se za bogatog čoveka. Osjećala sam se kao Pepeljuga. Imala sam novac, nakit i lijepu kuću. Ali sam takođe trpjela zlostavljanje i nevjerstvo, što me je odvuklo još dublje u ovisnost. U 29. godini života podnijela sam zahtjev za razvod i dobila starateljstvo nad naše dvoje dece. Sa bolom svog razorenog braka sam se nosila uz pomoć droga i alkohola.

Otprilike godinu dana kasnije, upoznala sam svog drugog supruga. Moj život se potpuno preokrenuo na proslavi njegovog rođendana kada sam prvi put probala kokain. Zatim sam probala i metamfetamin.

 

Stvari su postajale sve gore. Izgubila sam starateljstvo nad djecom. Izgubila sam kuću, posao i osjećaj sopstevnog postojanja.

Godine 2002. zatrudnijela sam sa svojim trećim detetom. On se rodio mjesec dana prije termina zbog moje ovisnosti i služba za zaštitu djece odmah je preuzela starateljstvo nad njim. Prvobitno sam viđala sina samo sat vremena nedjeljno, a potom uopšte nisam. Osamnaest godina kasnije, još uvijek gajim nadu da ću ga jednog dana pronaći.

  1. godine upala sam u duboku depresiju koja me je povukla nazad ka starim navikama i lošim izborima. Sa nizom zaostalih sudskih procesa iz perioda moje zloupotrebe supstanci, suočavala sam se sa mogućnošću dužeg odsluživanja zatvorske kazne.

Moj problem sa ovisnošću preuzeo je svaki aspekt mog života sve dok 2006. godine nisam završila u zatvoru, očistila se i nadala da ću, po izlasku, ponovo biti prava majka. Godinu dana kasnije, dok sam bila u apstinenciji, rodila sam svoje četvrto dijete.

  1. godine upala sam u duboku depresiju koja me povukla nazad ka starim navikama i lošim izborima. Sa nizom zaostalih sudskih procesa iz perioda moje zloupotrebe supstanci, suočavala sam se sa mogućnošću dužeg odsluživanja zatvorske kazne. Umjesto toga, 2011. godine, pridružila sam se Programu za lijčenje od droga, gdje sam napokon imala snažnu šansu da se zauvijek promijenim.

Ušla sam u program oporavka u Gateway Foundation, najvećoj neprofitnoj organizaciji za liječenje ovisnosti u saveznoj državi Illinois, gdje sam provela 52 dana. Potom sam prošla kroz Gateway intenzivni ambulantni program liječenja, a potom i kroz dodatnu terapiju.

Bila sam u oporavku. Moj najmlađi sin se dobro razvijao. Imala sam svoju kuću. Našla sam posao i napredovala do pozicije generalnog menadžera.

U februaru 2020. godine, Gateway Foundation mi je ponudila posao koordinatorice za bivše ovisnike. To je isti neprofitni centar za liječenje u koji sam ušla kao ovisnica, a sada sam bila na drugoj strani, pomažući drugim ljudima koji se bore sa ovisnošću. Dijelila sam svoja iskustva vezana za ovu bolest, kako bih pomogla drugima u njihovom sopstvenom oporavku. Znam njihove borbe, jer sam i sama prošla kroz sve to.

Nadam se da ću nastaviti da koristim svoj glas kako bih uklonila stigmu i osude koje vladaju oko ovisnosti. Ohrabrujem one koji su tek na početku puta oporavka da nastave sa svojom borbom.

Danas, nakon više od decenije provedene u oporavku, najbolji savjet koji mogu da dam ljudima koji su na ovom putovanju, jeste da je potrebno vrijeme. Vrijeme postepeno dopunjuje vašu “kutiju za alat” sa onim što vam je potrebno kako biste se promijenili i razvili u osobu koja treba da budete. Dvije najvažnije alatke u mojoj kutiji su komunikacija i iskrenost. Moja porodica me podsjeća da su naša zajednička snaga i komunikacija ono što nas sve gura naprijed.

Svako ko se bori sa ovisnošću razumije da svi imamo svoj “komplet alatki za oporavak”, nije u pitanju univerzalni komplet za sviju. Učimo kako da izaberemo pravu alatku za svaku situaciju, ali to zahtijeva vrijeme i praksu. Alatke na koje se oslanjamo pomažu nam da prepoznamo štetu koju smo napravili, daju nam snagu to ispravimo i usmjeravaju nas ka zdravoj budućnosti. Pamtimo gdje smo bili kako se više nikada ne bismo tamo vratili.

Nadam se da ću nastaviti da koristim svoj glas kako bih uklonila stigmu i osude koje vladaju oko ovisnosti. Ohrabrujem one koji su tek na početku puta oporavka da nastave sa svojom borbom. A za vas koji sada počinjete svoje putovanje, pomoć je dostupna. Svaki dan je novi izvor nade.

 

Izvor: https://treatmentmagazine.com/im-here-to-tell-you-recovery-is-possible/