Saopštenje za 01.06.2022.- Međunarodni dan roditelja

Udruženje Proslavi Oporavak se pridružuje obilježavanju Međunarodnog dana roditelja, koji se tradicionalno obilježava 1. juna Odlukom Generalne skupštine UN-a od 2012. godine. Ovaj datum, podsjetnik je na važnost roditeljske uloge u prevenciji problema ovisnosti, ali i u započinjanju procesa oporavka. Podsjetnik je također na vrijednosti i važnost porodice kao socijalne grupe koja promoviše zajedništvo, slogu i zdravlje.

Ovisnost je problem koji pogađa cijelu porodicu te uz adekvatnu podršku od savjetnika za problematiku ovisnosti i osoba koje imaju lično iskustvo ovisnosti i oporavka, proces oporavka može biti prilika i za povezivanje i bolji kvalitet odnosa između roditelja i njihove djece.

Udruženje Proslavi Oporavak već 14 godinu za redom pruža podršku u započinjanju procesu oporavka svim osobama i članovima porodice koji se nose sa problemom ovisnosti. Naše statistike nam pokazuju da je samo u prošloj godini pruženo ukupno 764 servisa, za 169 korisnika. Naši servisi su dostupni svim osobama na području BiH. 74% korisnika servisa dolazi iz gradskog područja dok ih 21.9% dolazi iz ruralnih područja.

79,3% osoba se javlja tražeći pomoć i podršku u započinjanju procesa oporavka, a u protekloj godini je pruženo 48,2% servisa članovima porodice, najčešće roditeljima, majkama čiji sin ili kćerka imaju problem sa zloupotrebom droga ili ovisnosti.

Pored programa za roditelje “Pustiti”, a u okviru Dnevnog centra Udruženja, aktivna je i grupa podrške za žene. Grupa se održava svakog mjeseca s ciljem pružanja sigurnog prostora u kojem se bez osuđivanja može govoriti o temama koje su bitne majkama, suprugama čije voljene osobe imaju problem sa ovisnošću.

Sada sam prvi put našla pravi smijer, dosad je sve bilo okrenuto njemu, a sada sam shvatila da meni treba pomoć. Dobijem smjernice, motivaciju i potvrdu da je dobro to što radim i to jača motivaciju.” – kaže nam majka koja je odlučila započeti svoj lični oporavak nakon više od 15 godina borbe sa ovisnošću svog sina.

Također, cilj grupe je da kroz dijeljenje članovi uče jedni od drugih, da dobiju podršku i ohrabrenje te istraju u svom ličnom oporavku.

Jedna od članica grupe podrške kaže: “Mislim da je glavni uzrok bila želja za mojom promjenom, pa je to potaklo i njega da, kada je vidio kako može biti bolje, da i on sebi učini bolje.”

Napravila sam puno pozitivnih promjena, zauzimam se za sebe bolje, postavljam granice. Bolje razumijem prirodu ovisnosti.” – spominje majka čiji je sin u oporavku i kaže da sada zajedno grade odnos koji prije uopšte nisu imali.

Uloga roditelja u oporavku je ključna. Potrebno je prilagoditi intervencije, te ponašanja, koja mogu doprinijeti da se voljena osoba odluči za započinjanje procesa oporavka. Informisanje o prirodi ovisnosti i oporavka, briga o sebi, postavljanje granica, podrška u procesu osamostaljivanja,  samo su neke od tema koje obrađujemo u okviru programa podrške namijenjenog roditeljima.

Iako prelazak u aktivnu ulogu članova porodice nije lak, ovim putem želimo i da odamo priznanje svim roditeljima koji su pronašli hrabrosti da svoju situaciju sagledaju jasno i iskreno, da započnu svoj proces oporavka, koji su bili i još uvijek jesu podrška svojoj djeci u njihovom oporavku. Dragi roditelji, iskreno Vam čestitamo današnji praznik.

Na linkovima ispod preuzmite besplatni materijal koji vas može potaknuti na razmišljanje i pomoći vam da budete podrška vašoj voljenoj osobi.

Međunarodni dan roditelja SOCIAL MEDIA II – 3 istine

Međunarodni dan roditelja SOCIAL MEDIA II – Pozitivna komunikacija

Međunarodni dan roditelja SOCIAL MEDIA II – Savjeti i strategije

Za više informacija o programu “Pustiti” i grupi podrške za žene, pozovite naše besplatno i anonimno savjetovalište za problematiku zloupotrebe droga  0800 28 000.