Cropped image of beautiful business team holding hands and praying while sitting in office

06.12.2021. Pet znakova kozavisnosti

Da li omogućavate samodestruktivna ponašanja voljene osobe? Navodimo glavne razlike između omogućavanja (eng. enabling) i podrške.

Koncept kozavisnosti i omogućavanja zvuči jednostavno i prilično jasno – raditi za voljenu osobu ono što oni i sami mogu i trebaju raditi za sebe. Međutim, može biti jako teško vidjeti razliku između podrške i omogućavanja.

Pa u čemu je razlika? Uostalom, osobe koje omogućavaju, također žele da pomognu svojim voljenima i kozavisnost im može izgledati kao vid zdrave podrške. Ali omogućavanje podržava da se nastavi status quo – korištenje alkohola ili droga – dok zdravi vid podrške podstiče osobu da se pozabavi svojom ovisnošću i njenim posljedicama. 

Kada se udaljimo od kozavisnosti i omogućavanja, možemo pomoći našim voljenima da uvide ozbiljnost svoje ovisnosti i usmjeriti ih ka tretmanu i nadati se i oporavku. 

Najčešća kozavisna i omogućavajuća ponašanja

Da li omogućavate samodestruktivna ponašanja svog partnera ili voljene osobe? U nastavku je navedeno pet najčešćih obrazaca na koje nailazimo u kozavisničkim vezama gdje partneri omogućavaju takva ponašanja – i nekoliko sugestija za promjenu dinamike. 

  1. Zaštita voljene osobe od posljedica ovisnosti

Umjesto da dopusti osobi da se suoči s prirodnim posljedicama ovisnosti, osoba u kozavisnoj vezi će pokušavati da zaštiti svoju voljenu osobu od posljedica – i na taj način omogućiti da se ponašanje nastavi. 

Ovo može uključivati različite oblike, uključujući plaćanje stanarine ili dugova, laganje drugim ljudima o zloupotrebi supstanci voljene osobe, plaćanje kazni ili izvlačenje iz zatvora. 

Da biste zaustavili kozavisnost i omogućavanje, morate im dozvoliti da se suoče sa posljedicama svoje ovisnosti, iako vam to može zvučati neprirodno, podlo i bezosjećajno. 

  1. Čuvanje tajni o ovisnosti vaše voljene osobe

Kada vaša voljena osoba uvidi da se njihova upotreba alkohola ili droga smatra problematičnom, može tražiti ili očekivati da to držite u tajnosti kako bi njihova ovisnost ostala neometana. Možda ćete i vi biti u iskušenju da čuvate tajnu kako biste očuvali mir. 

Ovo podrazmijeva razgovor (ili izostanak razgovora) o njihovom ponašanju dok su pod uticajem supstanci, poput dobijanju kazne za vožnju u pijanom stanju, nasilničko ponašanje i slično. 

Ali vaša šutnja može samo produžiti njihovu ovisnost. Razgovarajte sa članovima porodice ili drugim bliskim osobama o vašim brigama i razmislite o prisustvu sastancima Anonimnih alkoholiča ili sastancima nekih drugih grupa podrške gdje svi dijele slična isksustva i gdje je sve povjerljivo. 

  1. Nesprovođenje postavljenih granica i očekivanja

Jedan od znakova kozavisnosti i omogućavanja jeste nedosljednost u provođenju postavljenih granica i očekivanja. 

Ako jasno iznesete svoja očekivanja, a vaša voljena osoba ih ne poštuje, morate slijediti svoju unaprijed određenu posljedicu, bez obzira na to koliko bolno to može biti. 

Kada niste u mogućnosti ili odbijate da održavate granice, to poručuje vašoj voljenoj osobi sljedeće: “Nema posljedica zbog takvog ponašanja i ovisnost je ovdje dobrodošla.”

 

 

  1. Izgovori i opravdavanje ponašanja vaše voljene osobe

U kozavisnoj vezi možete omogućavati određeno ponašanje vaše voljene osobe tako što ćete opravdavati sva njihova ponašanja i izbore. 

Možete pomisliti da nedavne poteškoće opravdavaju loše ponašanje voljene osobe, pronalazeći  izgovore kao što su „novi šef ga je namučio“ ili „iza nje je težak period jer su je odbili na fakultetu” i slično.

Iako životne okolnosti zaista mogu uzrokovati veliki stres, neke stvari – poput prekomjerne upotrebe alkohola ili droga – se ne mogu objasniti stresom. Ovisnost je ovisnost, bez obzira na vanjske okolnosti.

  1. Izbjegavanje teme ovisnosti ili voljene osobe u potpunosti

Razumljivo je da će tema ovisnosti podstaći konflikte. Vaša voljena osoba može pokazivati znake negiranja, kada odbija da prizna da ima problem sa alkoholom ili drugim drogama, ili je odlučila da je „tako kako je“ i ne želi da se promijeni. 

Ovo je očigledna crvena zastavica i znak upozorenja da njihova upotreba alkohola ili droga utiče na vas dovoljno da izazove bol, dok su oni nevoljni da promijene svoju upotrebu supstanci. 

Trebali bi im jasno iznijeti svoja očekivanja u vezi sa upotrebom alkohola ili droga, izraziti nadu da će se uključiti u liječenje, a zatim slijediti svoje unaprijed određene posljedice i u međuvremenu prisustvovati sastancima podrške.

Drugi znakovi kozavisnosti i omogućavanja

Postoji mnogo dodatnih znakova koji mogu ukazivati na prisustvo kozavisnosti ili omogućavanja i uključuju sljedeće: 

  • Davanje novca koji je nezaslužen ili nezarađen
  • Prebacivanje krivice za ponašanje voljene osobe na druge
  • Posmatranje ovisnosti i srodnih ponašanja kao rezultat nečeg drugog
  • Pokušaj kontrolisanja stvari koje su izvan vaše kontrole
  • Briga o osobi koja je ovisna

Uz sve navedeno, postoji nekoliko nedostataka u konceptu omogućavanja.

Koncept okrivljuje osobu koja omogućava za prisustvo ovisnosti

Kada ističemo omogućavanje, može se činiti kao da krivimo voljenu osobu zbog prisustva ovisnosti. Na primjer, „Ti mu omogućavaš, tako da je to djelimično i tvoja greška.“ Međutim, niko nije kriv zbog ovisnosti i u redu je imati nesavršenu reakciju na bolest. To se zapravo i očekuje. Svi mi učimo kako treba odgovoriti na ovisnost i krenuti putem oporavka. To je ono što je važno.

Koncept omogućavanja ignoriše ulogu fizičkog i emocionalnog zlostavljanja

Osoba koja omogućava ponekad neće imati izbora jer voljena osoba ne reaguje adekvatno ukoliko se osjeća nepodržano ili napadnuto te odgovara fizičkim ili emocionalnim nasiljem. Ovo je izuzetno komplikovano i iako neko može „pasivno odobravati“ ovisnost voljene osobe kroz šutnju i slično, moramo uvijek voditi računa o sopstvenom zdravlju.

Žrtve fizičkog i emocionalnog nasilja treba da kontaktiraju nadležne institucije kada god je to potrebno i zatražiti pomoć putem grupa podrše ili individualnih sastanaka. 

Učenja Anonimnih alkoholičara (eng. Alcohol Anonymus): kako se odvojiti s ljubavlju

Anonimni alkoholičari, grupa za uzajamnu pomoć ljudima koji imaju alkoholičare među prijateljima i članovima porodice, pokrenuli su ideju odvajanja sa ljubavlju – i oporavak za voljene osobe alkoholičara.

Glavni princip je da alkoholičari ne mogu naučiti iz vlastitih grešaka sve dok su previše zaštićeni. Odvajanje s ljubavlju znači da vam je stalo do drugih toliko da im možete dopustiti da uče iz sopstvenih grešaka. Također podrazumijeva odgovornost za vlastiti oporavak i donošenje odluka bez skrivenih namjera ili želja da kontrolišete druge. 

Na kraju, mi smo nemoćni da kontrolišemo druge i ne možemo ih natjerati da se oporave. Većina članova porodica već su dugo pokušavali da promijene svoje voljene i to im nije uspjelo. Mi smo povezani sa drugim ljudima ali ih ne kontrolišemo. Mi u realnosti ne možemo natjerati ljude da prestanu da piju ili uzimaju droge. 

Shvaćeno na ovaj način, odvajanje s ljubavlju predstavlja zrno oporavka. Kada odbijemo da preuzimamo odgovornost za tuđu zloupotrebu alkohola ili droge, dozvoljavamo im da se suoče sa prirodnim posljedicama njihovog ponašanja.

** Napomena urednika: Mnogo nam je draži govor koji prije svega stavlja naglasak na identitet osobe prije njene bolesti. Međutim, s obzirom na istoriju AA i NA i njihove osnivačke principe i jezik koji se još uvijek koristi, odlučili smo da zadržimo riječi „alkoholičar“, kako bi opisali osobe koja imaju dijagnosticiran poremećaj uzrokovan upotrebom alkohola.

Naša nada je da djelujemo u duhu zajedništva i da pristupimo ljudima jezikom kojim se najčešće koriste da opišu bolesti ovisnosti. 

Zdrava podrška osnažuje osobu da se pozabavi svojom ovisnošću i svim posljedicama koje ovisnost sa sobom nosi.

 

Izvor: https://www.hazeldenbettyford.org/