03.01.2024. SAD: Šta je fentanil i zašto je odgovoran za smrtonosni porast predoziranja drogom u SAD

Kupovina droge na ulici je igra ruskog ruleta. Od Xanaxa do kokaina, lijekova ili lažnih tableta kupljenih izvan medicinskih ustanova, mogu sadržavati količine fentanila koje predstavljaju ozbiljan rizik po život.

Ljekari poput mene primijetili su porast nenamjernog konzumiranja fentanila kod ljudi koji kupuju opioide na recept i druge droge koje su kontaminirane ili im je dodat fentanil. Korisnici heroina u mojoj zajednici u Massachusetts shvatili su da je fentanil ušao u snadbijevanje droga onda kada su se u velikoj mjeri povećali brojevi predoziranja. Moje kolege i ja smo 2016. godine otkrili da su pacijenti, primljeni u službu hitne pomoći uslijed predoziranja heroinom, često u rezultatima testova na droge imali samo fentanil.

Kao šef Medicinske toksikologije na UMass Chan medicinskoj školi, godinama sam proučavao fentanil i njegove analoge. Kako je fentanil postao rasprostranjen širom SAD, promijenio je tržište ilegalnih droga i povećao rizik od predoziranja.

Fentanil i njegovi analozi 

Fentanil je sintetički opioid koji je prvobitno razvijen kao analgetik, odnosno lijek za ublažavanje bolova tokom operacija. Sadrži određenu hemijsku strukturu sa više grupa koje mogu da se modifikuju, često nezakonito, kako bi se formirala srodna jedinjenja sa izraženim razlikama u potentnosti.

Na primjer, karfentanil, analog fentanila dobijen zamjenom jedne hemijske grupe drugom, 100 puta je jači od svoje osnovne strukture. Još jedan analog, acetilfentanil, približno je tri puta manje potentan od fentanila, ali je i dalje doveo do grupe predoziranja u nekoliko saveznih država.

Uprkos broju i raznolikosti njegovih analoga, sam fentanil i dalje dominira ilegalnim snadbijevanjima opioida. Miligram po miligram, fentanil je otprilike 50 puta jači od heroina i 100 puta jači od morfijuma.

Dodavanje ili zamjena droge fentanilom

Dileri koriste analoge fentanila kao dodatke u ilegalnim snadbijevanjima droge od 1979. godine, što rezultira predoziranjima povezanim sa fentanilom u pojedinim gradovima.

Moderne epidemije kontaminacije fentanilom mnogo su šire u svojoj geografskoj distribuciji, proizvodnji i broju smrtnih slučajeva. Broj predoziranja gotovo se četvorostruko povećao, sa 8.050 1999. na 33.091 tokom 2015. godine. Od maja 2020. do aprila 2021. godine, više od 100.000 Amerikanaca preminulo je od predoziranja drogom, pri čemu je više od 64% ovih smrtnih slučajeva uzrokovano sintetičkim opioidima poput fentanila i njegovih analoga.

Fentanil koji se proizvodi, nelegalno se sintetizuje širom sveta, u Kini, Meksiku i Indiji, a potom se izvozi u SAD u vidu praha ili presovane tablete. Kina također izvozi mnogo od prekursorskih hemikalija potrebnih za sintezu fentanila.

Dodatno, ekspanzija dark web trgovine, enkriptovanog i anonimnog dijela interneta koji je utočište za kriminalne aktivnosti, olakšala je prodaju fentanila i drugih opioida putem tradicionalnih usluga dostave, uključujući američku poštansku uslugu.

Tokom samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje 2023. godine, predsjednik SAD Joe Biden i predsjednik Kine Xi Jinping postigli su sporazum o suzbijanju krijumčarenja fentanila.

Fentanil se prodaje u izvornom obliku, ali se često koristi i kao primjesa kako njegova visoka potentnost omogućava dilerima da preprodaju manje količine i održe željene efekte droge kod kupaca. Proizvođači također mogu dodavati sredstva za povećavanje zapremine, poput brašna ili sode bikarbone fentanilu, kako bi povećali zalihe bez dodatnih troškova. Kao rezultat toga, mnogo je profitabilnije razblažiti kilogram fentanila u odnosu na kilogram heroina.

Nažalost, visoka potentnost fentanila znači da čak i mala količina može da bude smrtonosna. Ukoliko krajnji korisnik nije svjestan da je droga koju je kupio nečista, to lako može dovesti do predoziranja.

Prevencija smrtnih slučajeva uzrokovanih fentanilom

Kao ljekar hitne pomoći, koristim fentanil kao analgetik, odnosno lijek za ublažavanje jakih bolova u akutnom stanju. Moje kolege i ja biramo fentanil onda kada je pacijentima neophodno trenutno olakšanje od bolova ili sedacija, kao što je anestezija za operaciju.

Međutim, čak i u kontrolisanim bolničkim uslovima, postoji rizik da upotreba fentanila smanji brzinu disanja na opasno niske nivoe, što je glavni uzrok smrtonosnih predoziranja opioidima. Za one koji koriste fentanil u nemedicinskim okruženjima, ne postoji medicinski tim dostupan u realnom vremenu koji bi pratio brzinu disanja kako bi se osigurala njihova sigurnost.

Jedna od mjera za sprečavanje predoziranja fentanilom jeste distribucija naloksona među posmatračima. Nalokson može da poništi predoziranje blokiranjem efekata opioida.

Još jedna mjera jeste povećanje dostupnosti opioidnih agonista poput metadona i buprenorfina koji smanjuju simptome apstinencije od opioida i želje za uzimanjem, pomažući ljudima da ostanu u tretmanu, te se na taj način i smanjuje upotreba ilegalnih droga. Uprkos dokazima da ovi lijekovi spašavaju živote, njihova dostupnost ograničena je restrikcijama u pogledu na to gdje i kako mogu da se koriste, kao i nedovoljnim brojem ljekara koji ih prepisuju.

 

Druge strategije za prevenciju predoziranja uključuju smanjenje prepreka za ulazak u tretman liečenja bolesti ovisnosti, test trake za fentanil, mjesta za konzumaciju pod nadzorom, pa čak i prepisivanje dijamorfina (heroina).

Međutim, uprkos dokazima koji podržavaju ove mjere, lokalna politika i prioriteti finansiranja često ograničavaju sposobnost zajednica da ih isprobaju. Potrebne su ozbiljne strategije kako bi se prekinuo neprekidan porast broja smrtnih slučajeva povezanih sa fentanilom.

Ovaj članak ažuriran je 16. novembra 2023. godine kako bi se naglasila dešavanja vezana za fentanil na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje.

 

Izvor: https://theconversation.com/what-is-fentanyl-and-why-is-it-behind-the-deadly-surge-in-us-drug-overdoses-a-medical-toxicologist-explains-182629