03.04.2018. Srbija: Zbog droge u školi odgovara nastavnik

Policija traga za dilerima koji su “zaboravili” tri kilograma “skanka” u Čačku. Direktor OŠ “Vuk Karadžić”: Proveravamo da li je bilo propusta. Problem je što su đaci ostavili tragove

IDENTITETI dilera koji su ostavili tri kilograma “skanka” u dvorištu srednje Tehničke škole u Čačku još nisu poznati, ali će po svemu sudeći zbog ovog zabrinjavajućeg događaja prvi odgovarati nastavnik u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić”. Naime, njegovi učenici su pronašli narkotike i prijavili mu slučaj, ali on nije otišao da sam proveri “sumnjivi paket”, već je poslao decu. Time je, kako saznajemo, napravio ozbiljan pro- Preduzećemo sve neophodne korake kako bismo zajedno sa pravnom službom i Ministarstvom zaključili da li je bilo propusta u njegovom postupanju.

Roditelji đaka sa kojima smo razgovarali su gnevni i na školu, ali i na policiju kojoj se “u školskom dvorištu, ispred nosa, ostavljaju paketi puni droge”.

– Pitamo se šta bi bilo da deca nisu upućena, pa da su uzela i koristila drogu. Ili, šta bi bilo da je u paketima bio kakav eksploziv, ne daj bože – kivni su pojedini roditelji.

PREVENCIJA DALA REZULTATESOCIOLOG Rada Karanac ističe da su upravo rezultati istraživanja od pre nekoliko godina pokazali ono što je moglo možda da spreči ovaj nemio događaj. Naime, učenici su tada navodili da su uplašeni od mračnih neosvetljenih prostora, baš onakvog kakvo je mesto gde je droga pronađena. Ona je ipak navela da su deca bila svesna opasnosti i da su reagovala kako treba, zahvaljujući pre svega raznim edukacijama u školama, tako da ona smatra da uvek treba raditi na prevenciji.

Slađana Parezanović, rukovodilac Školske uprave u Čačku, kazala nam je da se radi o vrlo osetljivoj temi i da je “ovako nešto nedopustivo”. Ona je dodala da je informacija prosleđena Ministarstvu prosvete i nadležnim organima, koji će dalje istražiti i ispitati sve detalje ovog slučaja u skladu sa zakonom”.

Prema našim saznanjima, grupa osmaka na odmoru između prvog i drugog časa prijavila je dežurnom nastavniku da su nedaleko od škole primetili pakete, koji su im “ličili” na one iz “filmova u kojima se pakuje droga”, dobro oblepljene lepljivom trakom. Nastavnik je u prvom trenutku pomislio da je posredi nekakva šala, ali đaci su mu pokazali snimke načinjene mobilnim telefonom. On ih je potom poslao da donesu pakete u školu, što su oni i učinili.

– Kada ih je nastavnik otvorio, imao je šta da vidi, ali i da oseti. Širio se neprijatan miris, što je ukazivalo da se radi o narkoticima – ispričao nam je Milko Ikonić. – Odmah je obaveštena policija, koja je uzela izjave svih učenika, kao i nastavnika. Mi smo o svemu obavestili Školsku upravu i Ministarstvo prosvete.

Direktor ističe da je ovaj događaj uznemirio đake i roditelje. Ipak, on smatra da su učenici ispravno postupili, jer su o svemu obavestili nastavnika.

– Ne smem ni da pomislim šta bi se dogodilo da to nisu učinili – kaže Ikonić.

Učenici OŠ “Vuk Karadžić” su u sredu, u dvorištu susedne Tehničke škole, pronašli tri kilograma “skanka” i 50 grama “spida”. Droga je bila zapakovana u tri paketa, koji su bili ostavljeni na neosvetljenom mestu dvorišta škole, tik uz takozvani Park znanja, odnosno iza prostorija ovdašnje Školske uprave. O svemu je obaveštena policija, koja je odmah započela istragu.

Nezvanična saznanja govore da će se koristiti snimci sa svih obližnjih kamera, kako bi se utvrdilo ko je narkotike ostavio u dvorištu škole. Ono što će otežati posao je činjenica da su na paketima ostali brojni otisci dece koja su pronašla “skank”.

 

NEBOJŠA ĐURASOVIĆ, IZ UDRUŽENjA “PREVENT”

PROTIV DROGE SE BORIMO ENTUZIJAZMOM

IMAMO nacionalnu strategiju o sprečavanju zloupotreba droge, trebalo bi i akcioni plan da se usvoji, ali problem je što nije predviđeno finansiranje i svako se snalazi kako može, što dodatno otežava tu borbu – za “Novosti” kaže Nebojša Đurasović iz udruženja “Prevent”, koje je od 2004. realizovalo više od 60 projekata iz oblasti prevencije zavisnosti i promocije zdravog života.

ESPAD, poslednje evropsko istraživanje o upotrebi droge pokazuje, otkriva Đurasović, da je 13 procenata mladih u Srbiji probalo marihuanu, a jedna četvrtina odraslih – makar jednom u životu. Njegovo udruženje trenutno radi za Ujedinjene nacije, sa psiholozima i pedagozima, na projektu sprečavanja prvog korišćenja narkotika.

– Prema istraživanjima, prvi put deca probaju alkohol sa osam godina, a drogu na početku srednje škole, sa 14 i 15 – priča Đurasović. – Mnogi ne znaju ništa o posledicama, niti šta ih čeka. Drugi su ipak dobro obavešteni.

Edukacija o štetnosti narkotika i borbi protiv zavisnosti među mladima pomaže, ali to su sitni koraci.

– Ministarstvo unutrašnjih polova radi na tome, ali i njima fali ljudi i kada je reč o ovakvim temama, potrebno je da to nekome bude glavna, a ne sporedna aktivnost. Školski policajci i video-nadzor u školama takođe su važni, ali ipak potrebno je da se svi nivoi države uključe. Droga uđe i u zatvor, a kamoli u škole. Pokazalo se da ako nema sistemske podrške, i sve ostane na nivou opštine, s vremenom se ugasi. Traje dok postoji entuzijazam pojedinaca, a tako ne bi smelo da bude – priča Đurasović i kao svetle primere navodi Novi Sad, Bor, Arilje, Loznicu… (M. M. R.)

Izvor: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika