04.04.2018. Austrija: Komisija za opojne droge UN-a održala 61. sjednicu

Autor vijesti: Mulka Nišić, Projekt Koordinator

UN-ova Komisija za opojne droge održala je 61. sjednicu u razdoblju od 12. do 16. marta 2018. godine u Beču. Događaj je jedinstvena prilika za sve koji rade na području vezanom za opojne droge da se povežu sa drugim organizacijama i organiziraju događaje i kampanje.

Komisija za opojne droge (CND) je osnovana od strane Ekonomskog i socijalnog vijeća (ECOSOC) i služi kao centralno tijelo za kreiranje politika u okviru sistema Ujedinjenih nacija o drogama i jedno je od upravnih tijela UN-ovog ureda za droge i kriminal- UNODC-a. Njene rezolucije i odluke pružaju smjernice državama članicama, UNODC-u i široj globalnoj zajednici.

Ovogodišnje zasjedanje otvorio je glavni sekretar UN-a, António Guterres. U svom govoru, naglasio je važnost međunarodne saradnje u zaštiti ljudskih prava, omogućavanju razvoja, podrške i osiguravanju uključenja u tretman. U nastavku je Yury Fedotov, kao izvršni direktor UN Ureda za droge i kriminal, istakao važnost rada same Komisije za opojne droge koja okuplja zemlje članice, UN agencije, regionalne organizacije, organizacije civilnog društva, mlade i naučnike.

Sjednicom je  predsjedavala ambasadorka Alicia Buenrostro Massieu iz Meksika, i usvojeno je 11 rezolucija o različitim temama među kojima su jačanje međunarodne saradnje u borbi protiv sintetičke opioidne krize, uklanjanje stigme kao prepreke dostupnosti i pružanju zdravstvenih i socijalnih usluga za ljude koji koriste drogu, i na pripremama za planirani segment na sjednici 2019. godine.

Komisija se takođe složila da stavi još šest derivata fentanila, uključujući karfentanil, na listu strogo zabranjenih supstanci na međunarodnim konvencijama o kontroli narkotika. Zloupotreba fentanila, koji je 100 puta jači od morfina, dovela je do hiljada smrtnih slučajeva od predoziranja širom svijeta.

Na sjednici je učestvovalo više od 1.500 učesnika iz država članica, vladinih organizacija, naučnika, civilnog društva i privatnog sektora.

NGO Proslavi Oporavak je i ove godine uzeo učešće u organizaciji treće po redu izložbe pod nazivom: “Prevent, don’t promote- Mobilize communities- Rediscover recovery! “ („Preveniraj, ne promoviraj- Mobiliziraj zajednice- Ponovno otkrij oporavak!“). Izložba je organizirana u sradnji sa 60 organizacija iz cijelog svijeta a cilj je bio naglasiti važnost prevencije i politika orijentiranih na oporavak osoba u problemu ovisnosti. Ogledala se u promociji tri glavna slogana i logotipa svih organizacija koje su učestvovale.