17.10.2018. Svijet: Globalne konsultacije civilnog društva 2018

U pripremi za segment visokog nivoa UN Komisije za opojne droge, koji će biti održan 2019. godine,Radna grupa civilnog društva (Civil Society Task Force- CSTF) predstavlja globalne konsultacije civilnog društva.

 CSTF je 2015. godine, u pripremi za Specijalnu sjednicu Generalne skupštine UN-a (UNGASS) 2016. godine o svjetskom problemu droga, sprovela online Globalno istraživanje civilnog društvu, u kojem je učestvovalo preko 800 organizacija širom svijeta. Ovo istraživanje je dopunilo niz regionalnih i tematskih konsultacija održanih od strane CSTF članova i omogućilo formiranje rezultata istraživanje CSTF-a koji su prezentirani vladama i donosiocima javnih politika u New York-u.

Sada, CSTF  predstavlja Globalne konsultacije civilnog društva, koje su u formi online upitnika za sve zainteresovane aktere civilnog društva širom svijeta.

Zašto da ispunite upitnik?

Ako se naš glas ne čuje, Ujedinjene Nacije mogu biti uvjerene  da oslabe svoju politku vezanu za Internacionalne konvencije o drogama.

To bi sa sobom donijelo:

  •         Povećanje zloupotrebe opojnih droga, koja je, iako još uvijek na jako visokom nivou, ograničena na 5% ukupne populacije
  •         Ohrabrivanjem mita da je ‘normalizacija’ droga neizbježna, kada znamo da prevencija može pomoći
  •         Sankcionisanje dekriminalizacije (ograničavanje sile sprovođenja zakona?)
  •         Povećanje broja regija koje će povjerovati da je legalizacija odgovor (već smo svjedočili da to nije slučaj, sa cigaretama i alkoholom koji su rasprostranjeniji nego druge droge. Također smo vidjeli poražavajuće rezultate u mnogim dijelovima Sjedinjenih Američkih Država, gdje je legalizacija marihuane već sprovedena).

Udruženje Proslavi Oporavak nastavlja svoj posao kao član Radne grupe civilnog društva (CSTF), na poziciji predstavnika Ugrožene populacije: oporavljeni ovisnici , te ovim putem pozivamo i ohrabrujemo naše saradnike, članove i partnere da učestvuju u ovim konsultacijama, tako što će ispuniti upitnik najkasnije do 31. oktobra 2018. godine.

Upitniku Radne grupe civilnog društva možete pristupiti preko slijedećeg linka:

https://www.cstfondrugs.org/online-consultation-2018/

Vaš doprinos je od iznimnog značaja za naš rad i unaprijed se zahvaljujemo. Molimo Vas da podijelite Upitnik i sa drugima u Vašoj mreži koji podržavaju preventivni tretman i oporavak od ovisnosti o drogama.