08.01.2018. USA: Marihuana je opasnija nego što mislite

Tijekom proteklih 30 godina, lukava i skupa kampanja lobiranja učinila je Amerikance tolerantnijima prema marihuani. U novembru 2018., Michigan je postao 10. država koja je legalizirala rekreacijsku upotrebu kanabisa, a već više od 200 miliona Amerikanaca živi u državama koje su legalizirale marihuanu za medicinsku ili rekreativnu upotrebu.

Čak iako je upotreba marihuane postala društveno prihvatljivija, psihijatri i epidemiolozi postigli su konsenzus o tome da ona predstavlja ozbiljniji rizik nego što većina ljudi shvata.

Oko 15% Amerikanaca koristilo je kanabis barem jednom u 2017. godini, što je povećanje od 10% u odnosu na 2006. godinu, prema Nacionalnoj anketi o korištenju droga i zdravlju.

Ipak, broj Amerikanaca koji u velikoj mjeri koriste kanabis je u porastu. U 2006. godini, oko 3 milijuna Amerikanaca prijavilo je uporabu najmanje 300 puta godišnje, što je standard za dnevnu uporabu. Do 2017. godine, taj se broj povećao na 8 milijuna – približavajući se 12 milijuna Amerikanaca koji su konzumirali alkohol svaki dan. Drugim riječima, samo jedna od 15 osoba koje konzumiraju alkohol svakodnevno je konzumirala alkohol; otprilike jedna od pet osoba koje upotrebljavaju marihuanu, koristila je marihuanu tako često.

U 1970-ima, marihuana je u većini slučajeva sadržavala manje od 2% THC-a. Danas marihuana rutinski sadrži 20-25% THC-a, zahvaljujući sofisticiranim tehnikama uzgoja i kloniranja te zahtjevima konzumenata da brže dobiju jači efekat ‘napušenosti’. U državama u kojima je marihuana legalna, mnogi korisnici preferiraju ekstrakte koji su gotovo čisti THC.

Zagovornici kanabisa često tvrde da droga ne može biti tako neurotoksična kao što studije sugeriraju, jer bi inače zapadne zemlje vidjele povećanje stanja psihoze u populaciji uz porast upotrebe marihuane.

Problemi sa mentalnim zdravljem povezani sa upotrebom kanabisa, obično se vežu za to da kanabis može uzrokovati paranoju. U studiji iz 2007. godine objavljene u časopisu Medical Journal of Australia ispitano je 88 optuženika koji su počinili ubojstvo tijekom stanja psihoze, te je utvrđeno da je većina ubojica vjerovala da su u opasnosti od žrtve, a gotovo dvije trećine prijavilo je zlouporabu kanabisa – više od alkohola i amfetamina zajedno.

Istraživanje iz 2012. godine, objavljeno u časopisu Journal of Interpersonal Violence, pregledavajući federalnu studiju od više od 9.000 ispitanika adolescenata, pokazalo je da je upotreba marihuane povezana s udvostručenjem porodičnog nasilja u SAD-u.

Rezultati istraživanja iz 2017. godine objavljenog u časopisu Socijalna psihijatrija i psihijatrijska epidemiologija, koje se bavilo time šta pokreće nasilje, među 6.000 britanskih i kineskih muškaraca, pokazali su da je upotreba droga bila povezana sa petostrukim povećanjem nasilja, a korištena droga je gotovo uvijek bila marihuana.

Nema čvrstih i jasnih dokaza da upotreba marihuane dovodi do stanja psihoze za sve koji je koriste, niti kakva je veza sa nasilnim ponašanjem, međutim, upotreba marihuane može biti povezana sa problemima sa mentalnim zdravljem.

Izvor: https://www.wsj.com/