Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga i nezakonitog prometa drogama 26.06., Udruženje Proslavi oporavak je zajedno sa Zavodom za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo organizovalo Okrugli stol, na kojem se govorilo o izazovima i preprekama u radu.

Okrugli stol je održan u petak 23.6.2023. godine u prostorijama Zavoda za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo, sa ciljem poticanja dijaloga vezano za nove trendove upotrebe psihoaktivnih supstanci, pristupe tretiranja ovisnosti, proces oporavka, kao i dijeljenja ličnih iskustava korisnika. Razmijenom iskustava iz prakse željeli smo dodatno istaći indiualiziran pristup u tretmanu, uspješnost medicinski potpomognutog tretmana, te motivacijske uzroke odlučivanja na promjenu i ulazak u proces oporavka.

Događaj je otvorio gospodin Dragan Vukadin, šef Odsjeka za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga, Ministarstva sigurnosti BiH. O svojim dugogodišnjim iskustvima iz prakse govorili su: Rasema Okić, direktorica Zavoda za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo, predsjednik Udruženja Proslavi Oporavak, Borislav Goić, te  S. Amata Anđelić, koordinatorica Centra Marjanovac. Također, o svojim ličnim iskustvima zloupotrebe supstanci i procesa oporavka govorili su korisnci usluga Udruženja Proslavi opravak i jedan korisnik supstitucijske terapije.

Kroz diskusiju su identifikovani potencijalni rizični i zaštitni faktori osoba koje su pogođene problemom ovisnosti i/ili koje su u procesu oporavka. Istaknuto je da je od velike važnosti uključivanje porodice kao značajnog faktora na putu procesa oporavka.