Centralni događaj projekta Teens to Teens

Centralni događaj projekta Teens to Teens je održan u Aparthotelu Centar Sarajevo, u srijedu 14.12. Projekat je implementiralo Udruženje Proslavi Oporavak, sa sjedištem u Sarajevu, uz podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. Cilj projekta je bio da se mlade osobe educiraju o značaju prevencije, liječenja i borbe protiv ovisnosti, kao i o načinima razvijanja adaptivnih strategija suočavanja sa pritiskom vršnjaka kako problem ovisnosti ne bi nastao ili rastao.

U projektu je učestvovalo 14 srednjih škola iz 8 kantona FBiH. Projektni tim je nakon procesa dobivanja dozvola od nadležnih ministarstava obrazovanja i škola održao  niz Zoom sastanaka sa učenicima na kojima se razgovaralo o svrsi i ciljevima projekta, te aktivnostima koje trepaju sprovesti kao što su formiranje učeničkih grupa – tematskih diskusija po definisanim pitanjima vezano za ovisnost uz moderaciju vršnjaka. Sa moderatorima su se obavile posebne pripreme. Zadatak je bio da učenici nakon diskusija snime petominutni video sa porukom za druge tinejdžere. Tema videa je bila “Imam ti nešto reći”. Poruka je trebala da bude što značajnija, kreativnija i zanimljivija za vršnjake Kreatori četiri videa koja su osvojila osvoje najveći broj glasova su pozvani na Centralni događaj tj. okrugli stol i dodjelu nagrada. To su Srednja građevinska škola Mostar, Srednja strukovna škola Orašje, Srednja škola Pere Zečevića Odžak i Gimnazija Obala Sarajevo. Na okruglom stolu su osim dijeljenja najboljih praksi učenici išli korak dalje u smjeru definisanja preporuka za prevenciju od strane tinejdžera prema roditeljima, školama i lokalnoj zajednici.

Također, nakon završnog događaja, učesnici će imati ulogu vršnjačkih edukatora i svoje projektno iskustvo će prenijeti vršnjacima na časovima odjeljenske zajednice i/ili organizovanim tribinama.

Datum održavanja Centralnog događaja je bio vezan i za Mjesec borbe protiv ovisnosti koji se obilježava u periodu od 15. novembra do 15. decembra  u kojem Udruženje PROSLAVI OPORAVAK svake godine u navedenom periodu sprovodi niz aktivnosti s ciljem upozoravanja cjelokupne javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti, osobito droga te time nastoji potaknuti sve subjekte u društvu na aktivnu borbu protiv ovisnosti poduzimanjem zajedničkih akcija za uspješno suprotstavljanje ovom ozbiljnom problemu današnjice.

Zahvaljujemo se vrijednim učenicima i učenicama na njihovom učešću i doprinosu uspješnoj realizaciji projekta, kao i podršci ministarstava, uprava škola, pedagozima, socijalnim radnicima i nastavnom kadru.