15.08.2022. SAD: 10 Savjeta za razgovor o oporavku sa vašim roditeljima 

  1. Ispričaj roditeljima svoju priču, koja na uopšten način objašnjava gdje si bio, šta se desilo i gdje si sada. Zapamti, oni mogu slušati priču kroz prizmu njihovog razočarenja, ljutnje ili krivice i to može zahtjevati dodatne napore.
  2. Ispričaj im svoju priču u etapama, uz dodatne detalje kada ih zatraže ili kada su u stanju da ih čuju. Njihova sposobnost da te saslušaju, može biti limitirana njihovim iskustvom sa problemom zloupotrebe alkohola ili droga sa ostalim članovima porodice, ili u nekim slučajevima, osjećanjima o njihovoj sopstvenoj upotrebi alkohola ili droga.
  3. Izrazi žaljenje zbog bilo kojeg bola koje si im možda prouzrokovao/la i iskupi se na načine na koje možeš.
  4. Pruži informacije svojim roditeljima o ovisnosti i oporavku. Takve informacije možeš dobiti od tvog savjetnika ili tvoje grupe podrške.
  5. Upoznaj ih sa procesom podrške u oporavku. Pozovi svoje roditelje na otvorene sastanke  i pripremi ih za to šta mogu očekivati. Zapamti da je normalno da roditelji budu pomalo  ljubomorni na pomoć koju dobivaš od profesionalnih savjetnika ili grupa podrške za oporavak.

 

 

  1. Pomozi im da se povežu sa drugim roditeljima. Ohrabri svoje roditelje da prisustvuju anonimnim grupama podrške.
  2. Razgovaraj sa roditeljima o načinima na koji mogu podržati tvoj oporavak. Neki načini mogu biti veoma jednostavni, kao što je na primjer prevoz do savjetovališta ili sastanaka grupe podrške.
  3. Informiši svoje roditelje da ste vi ti koji koji ste odgovorni za svoj oporavak i da oni to ne mogu učiniiti za vas.
  4. Pregovarajte sa jasnim očekivanjima, šta će ko od vas uraditi kako bi se poboljšala buduća komunikacija i  rješavanje problema.
  5. Ako tvoji roditelji još uvijek nisu spremni za komunikaciju i podršku, pronađi nekoga ko ti može pružiti smjernice i podržati te.

 

Izvor: William White Papers | Chestnut Health Systems