21.04.2021. SAD: Nakon legalizacije u rekreativne svrhe tinejdžeri više koriste marihuanu

Za adolescente koji žive u Kaliforniji vjerovatnije je da će koristiti marihuanu otkako je 2016. godine legalizirano korištenje u rekreativne svrhe za odrasle osobe, navodi se u novom izvještaju Časopisa za istraživanja o alkoholu i drogama (eng. Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

“Iznenađuje očigledan porast upotrebe među kalifornijskim adolescentima nakon legalizacije marihuane za odrasle u rekreativne svrhe 2016. godine, obzirom na postojani trend smanjenja upotrebe marihuane tokom godina prije legalizacije”, kaže glavni istraživač dr Mallie J. Paschall, viši naučni istraživač Prevencijskog istraživačkog centra na Pacifičkom institutu za istraživanje i evaluaciju na Berkeley-u u Kaliforniji.

Paschall i njegove kolege su analizirali podatke od preko preko tri miliona učenika 7., 9. i 11. razreda koji su učestvovali u istraživanju Zdrava djeca u Kaliforniji od 2010/11 do 2018/19 školske godine. Adolescenti su dali informacije o razredu u koji idu, spolu, etničkoj pripadnosti, rasi i uopće upotrebi marihuane kao i o upotrebi u posljednjih 30 dana. Pitanje o upotrebi marihuane ažurirano je u narednim istraživanjima 2017-2018 i 2018-2019, uključivanjem riječi “pušiti, vejpati (udisati paru), jesti ili piti”, što je u skladu sa širokom raznolikošću proizvoda od marihuane koji su sada dostupni.

Istraživači su primijetili značajan porast prevalencije cjeloživotne upotrebe marihuane i upotrebe u posljednjih 30 dana među gotovo svim demografskim skupinama od 2017/18. do 2018/19. školske godine, nakon legalizacije marihuane u rekreativne svrhe za odrasle: porast od 18% vjerovatnoće za cjeloživotnu upotrebu i porast od 23% za upotrebu u proteklih 30 dana. Ovi podaci mogu odražavati veću upotrebu proizvoda za vejping (udisanje pare), a sveukupni porast bio je još vjerovatniji među osobama u demografskim grupama sa istorijski nižim stopama upotrebe marihuane.

“Bio sam donekle iznenađen kada sam uočio relativno veći porast prevalencije upotrebe marihuane među mlađim adolescentima (učenici 7. razreda) u odnosu na učenike 9. i 11. razreda, ženskog naspram muškog spola, mladima koji nisu Ltinoamerikanci u odnosu na Latinoamerikance i bijelcima u poređenju sa mladima drugih rasnih grupa”, kaže Paschall. “Drugim riječima, zabilježen je veći porast prevalencije upotrebe marihuane nakon legalizacije marihuane u rekreativne svrhe, među mladima u ‘nisko rizičnim’ grupama, što je zabrinjavajuće.”

Paschall kaže da može samo nagađati o razlogu, ali da se veći porast u ovim inače nisko rizičnim grupama može pripisati tome što upotreba marihuane postaje sve normativnija zbog legalizacije, zajedno sa relativno većim ukupnim padom upotrebe marihuane među mladima u istorijski ‘visoko rizičnim’ grupama tokom perioda provođenja istraživanja.

Studija je također ukazala na veći porast učestalosti upotrebe marihuane u posljednjih 30 dana među starijim adolescentima, muškog spola, mladim Afroamerikancima i Azijatima, koji su bili redovni korisnici. Primijećen je porast učestalosti upotrebe marihuane među adolescentima u 2018/19, što može odražavati nacionalni porast upotrebe proizvoda za vejping.

“Legalizacija marihuane u rekreativne svrhe možda doprinosi povećanju upotrebe marihuane među adolescentima u Kaliforniji, ali moramo provesti daljnja istraživanja kako bismo to potvrdili”, kaže Paschall. “Također moramo detaljnije gledati na to šta se dešava na lokalnom nivou, jer postoje brojne razlike u politikama vezanim za marihuanu u zajednicama širom Kalifornije i Sjedinjenih Država. Također, moramo znati više o tome kako adolescenti nabavljaju marihuanu i u kojim oblicima je koriste, jer je na raspolaganju velika raznolikost proizvoda od kanabisa.”

Istraživači sugerišu da legalizacija marihuane u rekreativne svrhe može predstavljati povećane mogućnosti adolescenata da nabave marihuanu, a da sve veća dostupnost proizvoda koji se ne konzumiraju pušenjem, poput jestivih proizvoda, može također mladima izgledati privlačno.

“Zanima me može li legalizacija marihuane u rekreativne svrhe za odrasle uticati na upotrebu među adolescentima, moguće kroz promjenu normi u pogledu prihvatljivosti upotrebe marihuane, percepcije štete od upotrebe ili dostupnosti ili marihuane za mlade”, kaže Paschall.

Paschall i njegove kolege također kažu da bi države i lokalne zajednice koje su legalizirale upotrebu i prodaju marihuane u rekreativne svrhe za odrasle, mogle imati koristi od primjene strožije kontrole dostupnosti marihuane adolescentima i preventivnih programa zasnovanih na dokazima.

Izvor: 

https://www.prnewswire.com/news-releases/teens-may-be-more-likely-to-use-marijuana-after-legalization-for-adult-recreational-use-301227489.html