01.07.2019. BiH: Nargila – tiha opasnost modernog doba

Nikola Mijušković, Preporod

U poslednjim godinama, primjetan je trend konzumacije nargile među mladima. Vrlo često, ovaj proizvod je sastavni dio noćnih izlazaka, ali i dnevnih varijanti u urbanim sredinama. Stiče se utisak da mladi u konzumaciji nargile uživaju bez potpune svijesti o tome šta ona predstavlja, koliko je u suštini opasna i kakvi su rizici njene (zlo)upotrebe.

Odgovor ili makar jedan njegov dio, stiže iz BIH, gdje se Aida Ramić-Čatak, federalna koordinatorka za kontrolu duvana i pomoćnica direktora za stručne poslove u Zavodu za javno zdravstvo FBiH podrobnije bavila ovom problematikom. U svom saopštenju za medije navela je da nargila u komparaciji sa cigaretama posjeduje čak 36 puta više katranskih slojeva, 15 puta više ugljen monoksida a zanačajno više nikla i olova. Na taj način, postaje jasno koliko je konzumacija nargile problematična i koliko je potrebno širiti svijest o ovom proizvodu, pogotovo među mladima, gdje uživa veliku popularnost.

Ukoliko želite da pročitate cijelu vijest u svom izvornom obliku, sa pratećim video sadržajem, to možete učiniti posjetom sledećeg linka: https://alfa.avaz.ba/emisije/463876/nargila-ima-vise-katranskih-slojeva-od-cigareta-koji-dokazano-izazivaju-rak